Yosuto Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Witajcie drodzy czytelnicy! Ostatnimi czasy wędrując po czeluściach internetu... (no dobra, może nie ostatnimi, ale 2 lata temu to całkiem niedawno) natrafiłem na bardzo ciekawy projekt o tematyce Role Play. Co przykuło moją uwagę i sprawiło, że dokładnie się mu przyjrzałem? Wielki Hogwart w klockowym świecie zdobiący centralną część reklamy. Nie pomyliliście się, serwer działa na platformie minecraft co nie wszystkich może cieszyć. Znajdę jednak parę słów ukojenia dla tych, którym podniosły się uszy na słowie "Hogwart". Fakt... minecraft odchodzi powoli do lamusa i przez sporą część internetowego społeczeństwa jest uznawany za dziecinny. Nie martwcie się jednak, bo klimat wprowadzony przez texturepack, wszelkie modyfikacje i medievalowe budowle w pełni maskuje "kanciastość" świata. Osoby które mnie znają, wiedzą doskonale, że J.K. Rowling zaczarowała mnie swoimi książkami i nie truno wyobrazić sobie moją reakcję gdy natknąłem się na ten projekt. Miałem już wtedy 3-letnie doświadczenie z RP, więc połączenie dwóch moich "pasji" stanowiło dla mnie wyskocznię od realnego świata. Co ciekawe ekipa projektu ceni sobie w nowych graczach niemałostkową wiedzę na temat uniwersum Harrego Pottera. W tym celu już przy pierwszym etapie tworzenia swojej postaci zmuszeni jesteśmy do napisania podania, które zostaje rozpatrzone przez specjalnych weryfikatorów. Nie jest to bezpośredni test z wiedzy, a przedstawienie historii swojej postaci i jej charakteru. Na ich podstawie weryfikator przydziela graczowi dom, do jakiegiego będzie przynależeć. Chyba każdy wie o jakich domach mowa, bo książki o Potterze z roku na rok zajmowały pierwsze miejsce na liście światowych bestsellerów. Po tej jakże wyczekiwanej ciecierpliwie weryfikacji można wejść na serwer po odbiór rangi - nadanie prefixów przy nicku (imię, nazwisko, klasa, dom). Wtedy można się oddać zakupom na Pokątnej i podróży do zamku. Co może być wielkim zaskoczeniem dla nas wszystkich, technicy projektu cenią sobie indywidualne podejście, więc stworzyli autorski launcher, który automatycznie aktualizuje nam potrzebne modyfikacje. Tworzy on oddzielny folder z grą, przez co nie musimy "zanieczyszczać" zwykłego minecrafta. Administracja serwera to grupa wyselekcjonowanych osób ze szczegółową wiedzą na temat Role Play'u oraz całego uniwersum, w którym toczy się rozgrywka. Odpowiadają oni za udzielanie wszelkich zgód na wyjątkowe umiejętności, tudzież cechy naszej postaci. Ma to zapobiec tworzeniu przez graczy "wykokszonych" czarodziejów, którzy świetnie władają czarną magią, potrafią przemieniać się w zwierze, a do tego są mistrzem w każdej dziedzinie. Serwer oferuje nam rozległą mapę stworzonę przez ekipę, która w pełni oddaje realia świata czarodziejów. Sam przez tak długi czas nie zdążyłem jeszcze odwiedzić każdego zakątka i z pewnością mi się to nie uda. Mogę spokojnie rzecz, że każda wspomniana w książkach lokalizacja nie została pominięta. Do ustalenia wszelkich niejasności został stworzony specjalny bestiariusz, który pokieruje nas przy głębszej rozgrywce. W tym roku właściciel projektu nawiązał współpracę ze znanym youtuberem - drollercasterem, który przez pewien okres czasu kręcił serię filmików na serwerze. Od tamtego momentu serwer zyskał masę nowych graczy, a w czasie nagrywania trzeba było poczekać kilka dobrych godzin na wolnego slota. Youtube jest dostępny dla każdego, więc świało możecie obejrzeć serię "sidfriends 2", która nie jest let's playem, a fabularną opowieścią ze stworzonym specjalnie scenariuszem. Aby dowiedzieć się o projekcie czegoś więcej postanowiłem przeprowadzić krótki wywiad z właścicielem. Mimo przeważającej "surowej" rozgrywki na polskiej scenie Role Play, twój serwer ma nałożoną historię fabularną i narzucone zasady co do charakteru projektu. Opowiesz nam o tym?Serwer opiera się na uniwersum stworzonym przez J.K. Rowling, czyli na świecie Harry'ego Pottera. Założyciele i większość osób którzy brali udział w tworzeniu projektu to przede wszystkim wielcy fani Pottera, którzy zawsze chcieli chodzić do Hogwartu i być czarodziejami. Przez lata działania serwera rozgrywka przeżyła już ponad 50 lat. Na początku przyjęto, że rozgrywka zacznie się na rok po akcji Insygniów Śmierci czyli od 1999 roku, aktualnie mamy na serwerze 2051 rok. Za zasadę przyjęliśmy, że najważniejsze jest to aby gracze mogli być tym kim zechcą. Serwer przyciąga nie tylko zagorzałych fanów Role Playu, lecz również całą ekipę potteromaniaków, których w ostatnich latach jest cała masa. Czy ciężko jest pogodzić te dwa fronty wśród graczy?Nie, to raczej nie jest zbyt wielki problem bo Pottera znają prawie wszyscy, a zasady rozgrywki Role Play wcale nie są do zrozumienia. Kiedyś przeprowadzaliśmy większą selekcje względem znajomości zasad, ograniczając ludziom dostęp do serwera, jednak z czasem zrozumieliśmy, że łatwiej jest nauczać zasad RP w trakcie rozgrywki. Ludzie łatwo podłapują bakcyla i niekiedy ktoś, kto nigdy wcześniej nie miał do czynienia z RP staje się jednym z bardziej ogarniętych graczy. Co do znajomości uniwersum, nie każdy jest znawcą i nie każdy nim musi być. Przygotowaliśmy do najważniejszych rzeczy spisy na forum, poza tym, zawsze można spytać Administrację czy też innych graczy, najważniejsze jest to, że większość uczniów w rozgrywce to osoby, które nie wychowały się w rodzinie czarodziejów, więc poznawanie tego świata jest jak najbardziej naturalne. Kiedy serwer hapel.pl został założony? Dobrze pamiętam, gdy nazywał się on jeszcze myhpspl.pl. Co sprawiło, że pierwotni właściciele postanowili na stworzenie takiego serwera?Serwer został założony kwietniem 2011 roku. Na początek był to prosty serwer na hamachi bez żadnych skryptów czy pluginów, mapa została pobrana gotowa z internetu. Założony został po upadku gry na silniku BYOND "Tales from Hogwart", w której poznali się założyciele: polakman, Nemesis i polaker. Na pomysł wpadł polaker jednak szybko inni go podłapali i tak powoli kiełkował nasz serwer. Założyciele zaczęli reklamować serwer na różnych stronach, głównie o tematyce Harry'ego Pottera i tak, w końcu przybyło paru graczy. Pierwszym problemem z jakim spotkał się serwer było to, że stał na Hamachi, a hostował go Nemesis, który był dostępy tylko w godzinach wieczornych i to nie zawsze codziennie. Gracze zrobili zrzutkę i zakupiono pierwszy hosting. Z czasem, gdy serwer się rozrastał nazwano go HPsPL. Przedrostek „my” dodano gdy została zakupiona pierwsza domena. Dawni założyciele powoli tracili chęć do gry ale szybko znaleźli się inni, którzy przejęli pałeczkę. Jak sądzisz czy projekt hapel.pl ma szansę zaistnieć dłużej na naszej pozwolisz, że tak to sobie nazwę: "scenie"?Trzyma się już dosyć długo bo ponad 5 lat i póki będą osoby zainteresowane prowadzeniem tego serwera i osoby chętne tutaj grać, to Hapel na pewno będzie istniał. Rozumiem. Przejdźmy do następnego pytania. Ekipa projektu. Osobiście przejrzałem ekipę projektu i świetnie znam większość z tych osób. Czy wewnątrz struktury projektu tj. ekipie nie ma żadnych spięć? Wszystko jest, i toczy się w dobrym kierunku?Nie ma niczego idealnego i niekiedy pojawiają się spięcia nawet w ekipie. Jednak albo są to drobne sprzeczki, albo większe kłótnie, które szybko wyjaśniamy między sobą. Staram się utrzymać administrację serwera w konwencji jednej wielkiej rodziny, gdzie każdy, każdego zna i lubi. Nowe osoby, z reguły potrafią szybko odnaleźć się w realiach naszego zespołu. Serwer posiada niesamowity klimat dzięki wspaniałej mapie przygotowanej przez budowniczych, oraz świetnemu skryptowi. Jak długo trwały prace nad przygotowaniem serwera do gry, i jak ocenisz pracę swoich ludzi?Tak naprawdę serwer nigdy nie posiadał przygotowania przed startem. Powstał pomysł i powstał serwer, który nieustannie udoskonalamy. Najważniejsze przełomy w dziejach serwera to:- 1.0, w którym serwer uruchomiono na współdzielonym hostingu, na serwerze zaczęły się pojawiać pierwsze pluginy,- 2.0, to aktualizacja, w której serwer dorobił się własnego launchera i kilku modyfikacji,- 3.0, trwający po dzień dzisiejszy przełom, w którym wprowadziliśmy całą masę zmian; ekipa złożona z 30 budowniczych przez kilkanaście miesięcy tworzyła nową mapę od podstaw, poza tym dodaliśmy przeróżne modyfikacje, stworzyliśmy całą masę przeróżnych systemów itd. Jak myślisz, czy zainteresowaniem uniwersum wśród młodzieży utrzyma się na rynku filmowym, a tym samym zainteresowanie serwerem nie upadnie? Weź pod uwagę listopadową premierę filmu J.K. Rowling.Z czasem zauważyliśmy, że zawsze kiedy jakaś stacja telewizyjna emitowała filmy o Harrym Potterze pojawiało się u nas o wiele więcej graczy, więc na pewno najnowsza premiera filmu "Fantastyczne Stworzenia i jak je znaleźć" pomoże naszemu serwerowi. Najlepsze dla nas jest to, że jest to prequel, a nie sequel, więc nie powstanie żaden konfliktu między naszą fabułą, a nowościami wprowadzonymi przez Panią J. K. Rowling. Tak więc życzymy projektowi powodzenia i oby utrzymał się na scenie Role Play jak najdłużej. W mojej opinii jest to projekt innowacyjny i przetrwa jeszcze co najmniej drugie tyle. A was drodzy czytelnicy serdecznie zachęcam do odwiedzenia http://hapel.pl Hapla, by dowidzieć się o nim czegoś więcej. Z pewnością każdy z was chciał kiedyś zostać czarodziejem. @Yosutowszelkie prawa zastrzeżone doggBOT i DrawSki lubią to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-drugi Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Kiedyś było minecrafci, Seggelin, Role Play od minecraft.pl, a teraz nie ma nic konkretnego - w stylu średniowiecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrLucas112 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Jak to tam wygląda? Czat jest normalnie ograniczony na pewną odległość, jako rozmawianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yosuto Opublikowano 21 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Tak, wszystko jest doskonale oskryptowane. Czat IC, OOC (/o), /me, /do, itd. Nie wyobrażam sobie serwera, na którym było by widać co ktoś pisze z drugiego końca mapy. doggBOT lubi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwisterPlay Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Haha, no ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minos123 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 Świetny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doggBOT Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi