Administrator Jesús Opublikowano 9 Lutego 2017 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Tropem weteranów.. To więc kolejna cześć serii poradników/tutoriali/wskazówek mających na celu uświadomienie Tobie potencjalny czytelniku jak bardzo ważne jest realne odgrywanie akcji na modzie Role Play. Cóż, w tym wydaniu opiszę całość historii jaką musiało przejść to małe niewinne stworzonko jakim jest Role Play. Hmm, dlaczego to piszę? Ponieważ nie wszyscy stosują się do poleceń, oraz zasad panujących na ów serwerach, tudzież nie chcą ich przestrzegać, ze względów politycznych, prywatnych, czy też ze względów publicznych, tj: chuligaństwo, o czym dowiesz się mój drogi kolego niżej.. Początki są zawsze trudne.. - Jak zapewne wiesz, a zapewne też doświadczyłeś.. początek w każdym wcieleniu, czy też jak kto woli.. w odgrywanej postaci są zazwyczaj trudne.. Większość graczy uproszcza to sobie poprzez znajomości OOC, które są wynikiem korupcji ze strony gracza. Oczywiście ta forma często kończy się banicją, lecz co raz częściej dochodzi do fuzji między zwykłym graczem a właśnie Administratorem.. Większość uważała by ten sposób za wyspecjalizowany, oraz dobry. Lecz popatrz na to z innej strony. Wchodzisz na serwer, w tym samym czasie wchodzi inny gracz, z wyższym poziomem inteligencji od Twojego, bez znajomości z pełną głową zapisanych w niej wiadomości na temat Role Play'ingu.. Szuka pracy w proste sposoby, nie traci na byle co, często musi sobie odmawiać wielu rzeczy.. Nie stać go po prostu na nic. Teraz Ty, masz kolegę Administratora, da Ci na start dom, auto kasę.. I co? Mierda, dobra z początku będziesz szpanował, jeździł miał tam jakiegoś leadera, po tygodniu gry.. Pff nawet nie po tygodniu.. po kilku dniach znudzi Ci się taka gra, będziesz co raz to rzadziej wchodził na ten serwer, przy czym stracisz popularność. Teraz wróćmy do tego szarego, rozwijającego się w biedzie gracz.. Co on ma? Brawo, dorobił się pierwszego auta.. Za udziobane pieniążki jako lakiernik w warsztacie, dajmy na to że leader warsztatu też był biedny, więc nasz denat nie zarabiał 'Bóg wie ile', lecz tyle aby starczało mu na jedzonko, oraz na odłożenie. Dobra, i co? Kupił auto, zmienił prace.. Powoli zaczął wbijać się na wyższe sfery, w nowej pracy znajomości, imprezy, kumple.. Wszyscy go szanują IC jak i OOC za poziom jego rozgrywki.. Kupuje dom, zakłada rodzinę, bije masę pochwał.. A ty? Ty już siedzisz na trzecim z kolei serwerze myśląc co by tu zrobić, a co wystarczy? Zrobić tak jak nasz denat.. Wziąć się do kupy i odrzucić wszelakie dobra materialne kierowane do nas drogą OOC, i pokazać na co nas stać.. Więc na co czekasz? Kiedyś było inaczej. - Jeżeli grasz w SA:MP'a więcej niż dwa lata na pewno zauważyłeś ogromną zmianę, zmianę której dotyczą tylko narządy serwerów, czyli GameMody.. Ale gracze.. Zwykłe dzieci, próbujące za wszelką cenę pokazać kim one nie są, kim one nie zostaną, i co one osiągnąć nie mogą.. Kasa, dawniej nie było stać byle kogo na swojego serwera. Teraz? 1,5PLN~ i mamy serwer 30slotowy na jeden dzień.. Reklama i już jest kilkunastu graczy, powysyłają SMS za Admina i już dzieciak opłaci serwer.. I tak się kręci, potem gdy już mu się znudzi gra, powyłącza wszystko i oleje to. Pójdzie grać w inne gry, które na 101% w przyszłości tak samo oleje jak tą. A dawniej? Na serwerach rzadkością było spotkanie 13latka.. Granica wiekowa sięgała 17-19lat.. Cóż sam w tedy miałem 16.. No ale to już całkiem inne myślenie niż 12latek czy też 10.. A gdzie już nawet 8latkowie grają i zakładają serwery, wydłubując od rodziców pieniążki. Mnie osobiście to irytuje, aczkolwiek z drugiej strony jestem dumny za rozwój serwerów.. No tak, powstawanie co raz większej liczby serwerów świadczy o wzroście zarobków rodziców, domniemanych dzieci, którzy oferują swoim pociechom kieszonkowe, gdzie inne dzieci nawet o 2zł od matki nie mogą pomarzyć, bo bieda.. Cóż, taki już ludzkości los. Dobra mniejsza o to, cofnijmy się o trzy lata wstecz. Granica wiekowa 18-20, serwery stawiały na jakość gry, oraz zadowolenie graczy. To właśnie w tedy świat RP wkroczył w epokę 'oświecenia' która nadała rytm jak i takt do tworzenia nowej ery Role Play, gdzie to właśnie w tedy począwszy od 'Vahalla RP' zaczynałem swoją piękną karierę.. I to właśnie w tedy, gdy Ty grałeś na pegasusie, to ja obmyślałem plany jak zarobić na pierwszy pojazd: rower czy tam motor, właśnie w tedy z inicjatywy kilkudziesięciu osób, ludzi dziś znanych jako łowców powstawały pierwsze reguły Role Play, do których dojdę jeszcze potem. Cóż, jednym zdaniem chcąc całość tą ując: Jeżeli ktoś pisze, że dawniej był klimat, myli się.. czemu? Klimat trzeba stworzyć by go poczuć, nie wystarczą wymyślone; przez Ciebie drogi czytelniku, być może zapaleńcu Role Play, historie. Czas na polowanie.. WTF!? - A zaczęło się od kilkunastu osób zwanych dzisiaj łowcami , którzy za wszelką cenę starali się ulepszać w tamtych czasach scenę Role Play, dziś powiedzielibyśmy na to: wymuszanie, lecz w tedy było to koniecznością, ze względu na lekceważenie zasad, które to przed to ustanawiali Administratorzy. Na czym polegała praca łowców? Oni mieli bardzo prostą pracę.. Prostowali, oraz nawracali zdemoralizowanych graczy, na dobrą.. prostą drogę za pomocą ustaleń co raz to nowszych reguł przestrzegania zasad Role Play, oraz systemy karzące. W tedy też powstawały pierwsze systemy wyrzucające graczy. W tedy nie było czegoś jak dziś: DM, czy tam MG.. Było po prostu No-RP.. Z biegiem czasu, łowcy rozdzielając to na czynniki pierwsze uzasadniając dalsze niesłuszne postępowania układali zasady, oraz kary w skutek których poziom na serwerach wzrastał. Z ustaleń świadków naocznych ustaliliśmy, iż pierwszą regułką panującą na serwerze Role Play było No-RP, i to właśnie do dziś znane jest Wam pod postacią non-rp.. uproszczonego w wymowie skrótu od 'No Role Play', czyli: jeżeli znasz język angielski drogi czytelniku, zapewne wiesz, iż znaczy to Gra Nie RP. Co z biegiem czasu zostało upraszczane to też przez polaków, gdzie do polski docierając w formie oryginalnej po kilkunastu miesiącach bytowania zmieniła się na non-rp, gdzie używa ją 98,3% grającego społeczeństwa. Podobny przykład? Tu też zapewne każdy zna serwer 'RP PL' której nazwę poprawnie wymawia się w następujący sposób: "er pe pe el", gdzie przy jakiejś zbiorowej okazji, ktoś podał uproszczenie: "plerp" gdzie następnie reszta zobaczywszy to, zaczęła to używać, uważając iż jest to poprawnie. I tak właśnie jest z naszym No-RP, z pokolenia na pokolenie 'graczy' panowała regułka 'non-rp' i właśnie teraz, uświadamiając sobie powiedz.. No-RP od dzisiaj tego zwrotu używam. Nie mając pojęcia o RP ?Oo_ - Wiesz.. Zapewne byłeś, jesteś lub może będziesz rozpoczynał sztukę jaką jest gra na modzie Role Play, dlatego dam Ci kilka wskazówek, porad, których powinieneś przestrzegać, by nie przesrać sprawy. Tekst ten jest oferowany dla wszystkich, nawet tych super mutter, które grają a nie mają pojęcia nawet gdzie.. Dobra, wkręcając śrubkę w początek to zadajmy sobie pytanie, kim chciałbyś być w przyszłości.. Nie kieruj się kolegami, nie kieruj się fikcją. Pomyśl co chciałbyś wykonywać w przyszłości, cóż.. Ponad 63% graczy zaczynających rozgrywkę trafia w rogi gangu, ehh z jednej strony to dobrze.. No ale z drugiej bardzo, ależ to bardzo źle, zaraz przedstawię wszystko. Wracając do odgrywania swojego przyszłego zawodu.. Wybierz to co najbardziej przypominałoby Twój wymarzony styl.. Urzędnik, strażak, policjant, lekarz, przedsiębiorca, mechanik.. Cóż, jest jeszcze wiele styli, w które możesz się wcielać.. lecz należy zapamiętać o jednym, aby nie zbaczać z swojej drogi na drogę wymierzoną przez znajomych, czy też bądź świat OOC pod względem na lepsze układy, zarobki, czy też względy rodzinne. To nie popłaca, uwierz. W taki sposób rozgrywki nauczysz się o wiele więcej, przy czym o wiele więcej wniesiesz do danego serwera, niż prostacy z gangów, o których teraz wspomnę. Są to osoby niskiego pokroju, nie mające żadnych ambicji, chcące się na kimś wyżyć, będące ofiarą przemocy domowej, lub też chcący być kimś po oglądnięciu kilkunastu filmów o gangsterach.. To ja już wolę abyś dołączył do mafii, bo przynajmniej po jednym dniu spapranej roboty nabiją Ci ChK (Character Kill- zabicie Twojej postaci ), po czym powiesz.. "Człowiek uczy się na błędach", no ale.. Gangster, co on ma? Nic.. No tak, co może ma jakieś przywileje? Nie, ma jakieś wkłady w życie serwera, oprócz masy skarg na niego przez masę zwalonych akcji, odwalań i napadów, które zostały żywcem zerżnięte z filmów, czy też innych źródeł informacji. Popatrz.. Zostaniesz gangsterem tak? Będąc takim n00bem, a zakładam że nim jesteś, bo przy takiej wiedzy na prawdę nie wiesz nic.. Skąd to wiem nie? Hmm, to byś tego nie czytał. Cóż, tak wybraniaj się, mów: "Wiem wszystko" Ale tak nie jest.. Nikt nie wie wszystkie, nawet ja.. Ale dzielę się tym co wiem, tym co może się przydać newbie, być może i Tobie, nie bierz gry na serio, traktuj to jako rozgrywkę, lecz z dystansem. Z dystansem do odgrywanych akcji, gdzie potrzeba profesjonalnych graczy, jeżeli chcesz napisać "Kowalsky przewraca Nowaka" i "Udaje się?" to nawet nie myśl o karierze na RP. To tyle.. Nie mam zamiaru dalszego tłumaczenia Ci, skoro i tak na to lejesz. Napisz to sam! - Myślisz, że nadajesz się do pisania poradników? Sprawdź to.. Nadeślij swój zacny poradnik/tutorial na mojego maila ([email protected] w tutule podając "Poradnik 'Twój NickName' " )a ja wraz z grupą kilkunastu łowców oszacujemy Twoje zdolności, przy czym wystawimy na naszą stronę, gdzie zostaną podddane publicznej ankiecie, mającej na celu być może i ośmieszenia Twojej osoby, lecz myślimy iż w końcu zmobilizowania Cię do wysiłku. Cóż.. Nie ważne jest w jakim jest to stanie, ile tego jest. Najważniejsza jest chęć, chęć podzielenia się informacjami na temat rozgrywki, która w sposób prawidłowy tworzy tak wielkie źródło informacji dla nowego gracza, jak dla uczącego się podręcznik. Pozdrawiam dsliwa/Booos_84/Jesús Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychuxp Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 taaaaakkk nieeeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hype100 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Ja do poradników? Nieee xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiscoKriss Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 W sumie... Przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doggBOT Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Czas na reedycje bambino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Bambino ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PyteL Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Kim jestem z zawodu? Import: Matsy Export: Klamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi