Shazzer Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Czy my aby na pewno gramy Role Play? - Słowem Kuczera Cześć i czołem ludziska! Z tej strony Kuczer. Możecie mnie pamiętać z ostatniej odsłony centrum-rp.eu, kiedy to piastowałem tutaj stanowisko redaktora naczelnego. Zajmowałem się głównie artykułami promocyjnymi lub recenzującymi aktualne jak i powstające projekty Role Play na każdej z platform. Potem nastał przykry czas kiedy to portal centurm-rp.eu zniknął z internetu na bardzo spory czas. Kiedy tylko dowiedziałem się o powrocie portalu postanowiłem ponownie zanurzyć się w tym cudownym świecie jakim jest pisanie dla was najnowszych informacji oraz moich osobistych przemyśleń. Lubię wyzwania - dlatego też nie piszę do Jesusa, którego bardziej znacie spod nicku Admin czy kogoś innego z administracji o przywrócenie dawnego stanowiska. Postaram się je zdobyć po raz kolejny własnymi siłami. Tyle ode mnie, a teraz przejdźmy do ogólnego tematu! Miłego czytania! Nie muszę przybliżać wam o czym będzie dzisiejszy artykuł, prawda? Tytuł tematu mówi sam za siebie. Temat wielokrotnie poruszany i nigdy nie prowadził to niczego dobrego. Wszystko zawsze kończyło się kłótnią dwóch stron konfliktu, które wzajemnie obrzucały się obrzydliwymi epitetami. Długo sam siebie pytałem: "Eryk, jak napisać ten artykuł by dwie strony czuły się równie potraktowane?". Nie będę przed wami ukrywał faktu, że spędziłem wiele nocy przy kawie oraz papierosie, bijąc się ze swoimi myślami jak zrobić coś co jest z góry skazane na porażkę i zrobić to na tyle dobrze by odniosło to zamierzany sukces. W końcu olśniło mnie, że prostota jest tym co rozwiąże każdy mój problem. Postanowiłem napisać coś od siebie, ale w taki sposób by nie urazić żadnej ze stron - bo to jest portal, na którym piszemy dla was najnowsze informacje oraz staramy się przekazywać je w sposób obiektywny. Do rzeczy. Tytuł tematu "Czy my aby na pewno gramy Role Play" nie jest tutaj bez powodu. Swoją grę na serwerach Role Play zacząłem w końcówce 2007 roku, a od tego czasu bardzo dużo się zmieniło. Dawniej posiadaliśmy tylko parę głównych komend do gry, które było odpowiedzialne za wykonywanie przez naszego bohatera czynności i opisywaniu otaczającego go świata - reszta była w rękach graczy. Każdy gracz w sumie nie różnił się od drugiego - wszystko i wszyscy byli wrzucani do jednej szafki. Rzadko zdarzało się spotkać osobę inną niż wszyscy - mowa tutaj o odgrywaniu charakteru postaci. Każdy z nas gra przystojnego, z górą mięśni mężczyznę, który ma sześć aut, albo kobietę, której walory, że tak to nazwę to ogromne piersi i tyłek jak Nicki Minaj. Potem nastały czasy, że bardziej zerkaliśmy na grę niż na gracza. Programiści, którzy odpowiedzialni są za tworzenie skryptów gier dla swoich projektów dwoją się i troją by dodawać nam jak największą ilość nowości do gry. Z jednej strony jest to na plus dla projektu i dla samych graczy ponieważ rozwijający się ciągle projekt to coś naprawdę super! Wszelkie innowacje polepszające i rozszerzające grę są czymś dobrym dla projektu i taki projekt przyciągnie wielu graczy. Jednak w tym wszystkim zapomniano o graczach. Gracz, który też ewolułował i stał się czymś co już nie jest dobre. Duży procent graczy widząc prostotę gry, która nastała - mówimy tutaj o skryptach gdzie praktycznie wszystko robi za Ciebie skrypt gry dla przykładu: "Tomek zakłada firmę - firma stoi - on operuję jedynie nią przez panel grupy na forum i zbija z tego kasę - pamiętam swój pierwszy biznes w grze to były świetne czasy gdzie każdy z nas starał się by nasz lokal był znany na całe miasto i to wszystko za sprawą IC - zero OOC. Gracz widząc to wszystko doszedł do wniosku, że nie ma sensu się starać i nie ma sensu skupiać się na grze skoro będzie mieć to samo co jakby poświęcał na grę po 10 godzin dziennie. Przeszedłem się dziś dla porównania po paru projektach. Wszędzie spotykane opisy: "Napakowany mężczyzna" lub wszech obecne łamanie regulaminu, które w sumie sam nie wiem skąd się wzięło: Dziś przechodziłem obok grupki graczy, którzy w ciągu dwóch minut napisali taką akcję: Cytat xxx: Kurde, ale jestem głodny. ***xxx jest głodny** yyy: Uważaj bo Ci rozwalę ten ryj! **yyy zagroził** **XXX w dupie ma go i nadal jest głodny ((xxx))** I tutaj przelała się czara goryczy. Postanowiłem wylać troszkę tego żalu tutaj na portalu by uświadomić graczy, że to co robią nie jest poprawną grą. Nie kłócę się jednak tylko zaznaczam, że taką grą doprowadzimy do tego, że projekty RP nie będą się różnić niczym od projektów DM - i tutaj musicie mi przyznać rację. Starzy gracze, którzy wałkowali tą grę tyle lat już dawno nie grają - sam znam jedynie paru, którzy nadal pozostali wierni gdzie. Inne osoby mają już rodziny, dzieci i prace. Teraźniejsi gracze poszli na łatwiznę - myślałem, że to tylko chwilowa moda jednakże nowy gracz chcący nauczyć się gry zostaje potraktowany taką właśnie grą - przez co myśli, że jest to gra odpowiednia i treściwa oraz jedyna słuszna. To jest największe zło naszego społeczeństwa w grze. Do tego miliony kar wymyślonych przed administrację projektów. Dawniej dostawało się AJ lub kick - w ostateczności ban. Dziś gdzie nie wejdę to w lewym dolnym rogu wiecznie widzę kary pod nazwami: klątwy, zemsty, warny etc - to bez sensu. Tak więc kieruję to pytanie do was czytelnicy: "Czy my aby na pewno gramy Role Play"? Max i Firana lubią to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 'Jednak w tym wszystkim zapomniano o graczach.' Dobrze wiemy, że na serwerach RolePlay nie da się w dniu dzisiejszym zarobić, chyba że ktoś stworzy drugie net4game. Każdy tworzy projekt dla graczy, jeżeli nie to i tak musi stworzyć coś co ich przyciągnie, więc nie może o nich zapomnieć bo gracze to absolutna PODSTAWA. Zgadzam się z Tobą, że na dzień dzisiejszy są nadawane różnego rodzaje kary, których kiedyś nie było, ale dlaczego? Wydaje mi się, że dlatego iż tych graczy z GTA SA jest coraz mniej. Jak napisałeś, stary gracz ma rodzinę, a młody? Młody gra w RD2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Jesús Opublikowano 16 Grudnia 2018 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 To samo jest z dzisiejszym postępem cywilizacyjnym; nie przykładamy uwagi do ważnych rzeczy, zbywamy je w pewnym stopniu lub kwestionujemy je. Tak jest w przypadku teraźniejszego roleplay. Ale powiem Wam w (dla każdego znanej) tajemnicy, że gorszym sortem łatwiej manipulować a w dodatku trafnym powiedzeniem może być "jak se pościelisz tak się wyśpisz". Poprzez powyższy cytat mam na myśli twórców, którzy otwierając rozgrywkę dla graczy sami narzucają poziom. Wbrew powszechnie przyjętemu standardowi, który z każdym serwerem schodzi co raz niżej (którego Administratorzy to potomkowie kolejnych "upadających erpekowo" serwerów) nie trzeba iść za stadem i wyjść z czymś innym. Gracze tak samo jak nie lubią zmian w obecnie wyobcowanej e-przestrzeni tak samo uwielbiają zmiany w innych projektach. I nie powiem głupoty, że gdyby ktoś tylko (już) na starcie postawił jasne warunki rozgrywki, których łamanie grozi krytycznym banem to większość graczy przystałaby na te warunki jak na każdym innym serwerze, zaś twierdzenie że to tylko gra- to tak jak z grą w karty- każdy rodzaj gry ma swoje zasady, których trzeba przestrzegać. Nie prawdą jest (jak wielu uważa), że niemożliwym jest utworzenie serwera idealnego- prawdą natomiast jest to, że nie utworzysz serwera idealnego z ekipą, która uwielbia władze i odpierdalanie- to spotykamy na każdym możliwym serwerze, na którym każdy z Moderatorów czy Administratorów to zaplecze kilkudziesięciu stale grających graczy a ich dyskwalifikacja (z rangi) obcięłaby tą liczbę graczy o tyle o ile przybyło z mianowaniem ich na konkretne stanowisko. Prawdą jest, że nie stworzymy serwera idealnego, gdy będziemy słuchać graczy- bo jak wszyscy pamiętamy z lekcji historii taki rodzaj ustroju niesie ze sobą jedynie spuściznę i nic więcej. Co więcej- aby stworzyć idealny serwer (to jako Administrator) trzeba wejść na ten serwer samemu i pograć dłużej niż godzinę- bo tylko wtedy zobaczysz to co widzi zwykły szary gracz, ajć- to czego nie widzi a powinien (i nie, nie mam tutaj na myśli systemu gangów, firm, sikania, jedzenia, craftingu, pojazdów, nieruchomości- ale o tym kiedyś napiszę). Sons lubi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sons Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Co prawda, nie wiadomo czy to była nowa osoba czy nie, ale takie coś powinno być wpajane jako niepoprawne użycie /me oraz /do - w sumie sporo osób ma z tym problem, miesza OOC z IC etc, ale takie rzeczy powinno się nie tylko wpajać, ale uczyć jak poprawnie pisać nawet na podstawie poradników czy graczy, którzy z chęcią Ci pomogą, nie mówiąc tu o administratorach, którzy zdecydowanie to powinni robić i nie przymykać na to oko. Co prawda, może nie związane za bardzo z tym, ale fajnie by było gdyby z zagranicznych serwerków komenda /my była, wtedy i użycie /me nie było w ten sposób używane jako zamiennik. Firana lubi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi