Skocz do zawartości

Nie za dużo tego wszystkiego? - Słowem Kuczera

Shazzer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kuczi.png

Cześć! Witam was po świętach w nowym artykule. Mam nadzieję, że każdy z was już odłożył na bok makowce i inne słodkości, którymi upychaliśmy się przez dwa dni! Dziś za oknem ponura pogoda, śniegu brak, a za to mamy nadmiar deszczu i silnego wiatru. Córeczka z żoną postanowiły udać się na małą drzemkę więc postanowiłem coś wyskrobać dla was, moi drodzy. Dziś odpowiemy sobie na pytanie, które zawarłem w tytule tego wpisu czyli: '"Nie za dużo tego wszystkiego?" - do czego to się odnosi? O tym przeczytacie już na dole! Miłego czytania.

Słowem wstępu chcę was drodzy gracze polskiej sceny Role Play zapytać - czy aby nie za dużo tego wszystkiego? Dziś przeglądając portal jednego z projektów RP zauważyłem istną tęczę, wśród osób zalogowanych na portalu - kolorystyka skakała od automatycznej czerni czyli zwyczajnego usera, przed żółtych z wykupionym kontem premium, do tego kolory takie jak: fioletowy, czerwony, niebieski, pomarańczowy, zielony etc, etc. Na usta, aż ciśnie się pytanie: "Na cholerę?!". Te wszystkie kolory odpowiadają odpowiedniemu stanowisku, które dany gracz obejmuje w ekipie projektu. Pamiętacie dawne czasy? Administrator - Gracz. Tak to wszystko wyglądało i powinno wyglądać. Możecie teraz w tym momencie nazwać mnie istnym dinozaurem, ale przyznam wam rację, że czasem ta różnorodność i ta wszelka kolorystyka ma swoje idee i funkcjonuje jak dobra maszyna, ale to też w wyjątkach. Zacznijmy od początku.

Gdy ja stawiałem swoje pierwsze kroki w świecie Role Play - to nie przypominam sobie bym spotykał takie osoby jak: Support, czy Moderator Serwera, GameMaster. Takie określenia były mi wtedy obce. Potrzebowałeś pomocy pisałeś do administratora na służbie i to wszystko. W późniejszym czasie spotkać można było już delikatny podział na administratorów, gamemasterów czy support - i to było jeszcze znośne, ale w dzisiejszych czasach można powiedzieć, że jest więcej rang niż ogólnie ludzi w ekipie projektu! Ja dopuszczam do siebie tą świadomość, że to wszystko musi funkcjonować, ale bez przesady - czy to, że ja mam rangę GM 2, a mój znajomy ma rangę GM 3 to czymś to serio może się różnić? Zauważyliście tutaj też pewnie określenie numerem stanowiska GM itd - zaraz do tego dojdziemy. Kontynuujmy naszą wcześniejszą myśl. Dziś przeciętny projekt posiada takie stanowiska: "Administrator > Developer > CM > GM > Support > Moderator > User" i mówimy tutaj o przeciętnym projekcie. Po co nam to wszystko skoro CM oraz GM to jest w praktyce to samo tylko zarząd projektu serio coś tam segreguje i wymyśla obowiązki i uprawnienia dla obu tych grup co jest naprawdę bez sensu i niczemu to nie służy. Byście nie myśleli, że się czepiam to opowiem wam sytuację gdy to chyba na, którymś HRV lub C-RP widziałem stanowisko "Administrator Techniczny" - i takie stanowisko ma sens bo obejmowały je osoby, które znały się na sprawach technicznych czyli można rzec od kuchni. Pomagały one graczom w problemach stworzonych przez elektronikę lub skrypt gry. Wtedy to wszystko ma sens - po co nam miliony rang o tych samych uprawnieniach tak naprawdę, a jedynie innych nazwach?

Poświęcić chciałem jeszcze tylko chwilę na te oznaczenia przy stanowiskach - spotykałem się z czymś takim samemu będąc w ekipie, ale nie tylko. Masz problem, widzisz, że jakiś tam Szymon, który jest GM jest na swojej służbie - piszesz do niego, on poświęca Ci swój czas. Opisujesz mu problem i czekasz na jego ruch - wypociłeś na tą sprawę 20 minut swojego życia, a drogi pan Szymon odpisuje: "Sorry, nie mogę pomóc bo mam GM 1 stopnia" - i koniec. Skoro ekipa projektu postanawia kogoś przyjąć w swoje szeregi to po co robić jakieś poziomy uprzywilejowania? Jesteś GM  to nim jesteś, nie ma czegoś takiego, że jesteś na służbie, widzisz jak ktoś używa niedozwolonych z regulaminem rzeczy, ale nie możesz go zbanować, ani nic podobnego bo masz najprostszy i najbeznadziejniejszy poziom pierwszy! No ej, bez jaj! Zostawiam was z tą myślą - piszcie w komentarzach swoje uwagi lub rozwińcie dalej tą myśl! 

Falafell lubi to

Ja od zawsze zwracam ludziom uwagę na to, że uczestniczenie administracji w grze to efekt braku kompetencji i chęci rozwoju twórców.

W szanującej się grze multiplayer nie ma żadnych administratorów. Roleplay powinien dążyć właśnie do automatyzacji która się chwalił Pan Bartek Misiak. Pomysł miał dobry, szkoda że poszedł w złym kierunku.

Absurdem jest, że obecnie żeby dostać biznes trzeba podać na niego aplikacje do administracji, a nawet nie musisz mieć pieniędzy - prawdopodobnie ci to zaakceptują. Ba, zdarzają się sytuacje kiedy pieniądze masz, ale gracze już osiągnęli limit na tworzenie nowych biznesów.

Później twój biznes nieaktywny dalej musi sprawdzać jakiś administrator zachodząc w głowę - usunąć, czy nie usunąć, o to jest pytanie.

To jest bzdura :D

• Administrator
Cytat

Gdy ja stawiałem swoje pierwsze kroki w świecie Role Play - to nie przypominam sobie bym spotykał takie osoby jak: Support, czy Moderator Serwera, GameMaster. Takie określenia były mi wtedy obce. 

Co jak co ale mówi to Tobie coś? :D 

np. 3,4,1337,1338

3 godziny temu, Firana napisał:

Ja od zawsze zwracam ludziom uwagę na to, że uczestniczenie administracji w grze to efekt braku kompetencji i chęci rozwoju twórców.

W szanującej się grze multiplayer nie ma żadnych administratorów. Roleplay powinien dążyć właśnie do automatyzacji która się chwalił Pan Bartek Misiak. Pomysł miał dobry, szkoda że poszedł w złym kierunku.

Absurdem jest, że obecnie żeby dostać biznes trzeba podać na niego aplikacje do administracji, a nawet nie musisz mieć pieniędzy - prawdopodobnie ci to zaakceptują. Ba, zdarzają się sytuacje kiedy pieniądze masz, ale gracze już osiągnęli limit na tworzenie nowych biznesów.

Później twój biznes nieaktywny dalej musi sprawdzać jakiś administrator zachodząc w głowę - usunąć, czy nie usunąć, o to jest pytanie.

To jest bzdura :D

Firanka a jak sobie wyobrażasz inny sposób sprawdzania aktywności danego przedsiębiorstwa? Ulica tego za Ciebie nie zrobi. 

Falafell lubi to

29 minut temu, Max napisał:

Firanka a jak sobie wyobrażasz inny sposób sprawdzania aktywności danego przedsiębiorstwa? Ulica tego za Ciebie nie zrobi. 

Wystarczy zrobić skrypt który będzie id ciebie wymagał zakupu firmy, a przed zakupem zrealizowania warunków. Firma musi ponosić cyklicznie opłaty. Jeżeli firma upada to upada automatycznie - proste.

• 2 miesiące temu...
Dnia 28.12.2018 o 12:22, Firana napisał:

W GTA i stylu gry, jaki się tam ugruntował, przyjął? Zdecydowanie. Ale GTA i jego pochodne to tylko jeden z wielu wycinków tortu w Polsce. Zdecydowanie największy, może to nawet 30% całego RP, ale poza nim nadal istnieje mnóstwo gier, grup, forów i tyle stylów gry, ilu ludzi się podobierało. 

Co do komentarzy autora i tego natłoku rang i kolorków, prawdę mówiąc, gdy sam grałem RP na GTA, kupę lat temu, byłem po prostu dzieciakiem. Bez ukrywania się, przyznam, że takie coś na nastoletni mózg działa korcąco xD Internetowa reputacja, dziesiątki rang do przejścia, prestiż, posiadanie szczególnego kolorku, kolorku szczególniejszego niż ten szczególny, nie ukrywam, że na mój nastoletni mózg to naprawdę działało i wielu kolegów z tamtych czasów się pod tym po latach podpisuje xD Serwery mogą tworzyć tacy ludzie, albo optymalizować swoje serwery pod takich ludzi, na jedno wyjdzie. Myślę, że to może być jedną z przyczyn tej dziwnej mody. Że jest niezdrowa i durna, sam powiedziałeś czemu. Nie da się nie zgodzić, ale jeśli coś ma za tą głupotą stać, myślę, że to jeden z możliwych powodów.