soy carmen Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Od startu kontynuacji ls-stories, projektu pod nazwą getFame.pl mija już praktycznie tydzień. Mimo wielu komentarzy, jakoby projekt nie miał żadnych szans na powodzenie i miał upaść po kilkunastu dniach, serwer wystartował i trzyma się dość dobrze. W dzisiejszym - ostatnim moim artykule - pomówimy o starcie getFame.pl i wielu drobniejszych newsach, a także o przyszłości Polskiej scenie roleplayu - zapraszam. Zamknięcie ls-stories w wielu wzbudziło różne emocje - niektórzy się z pewnością ucieszyli, że projekt zamknięto, inni stracili dotychczasowe miejsce rozgrywki, a dla innych był to przełom w przeniesieniu się na .devGaming albo vibe roleplay. Nie musieliśmy długo czekać na kontynuację ls-stories; serwera, którzy przez lata cieszył się tak sporą popularnością. Zapewniał on rozgrywkę od 2016 roku aż do lutego 2023 roku. Podczas tego okresu przez projekt przewinęła się masa graczy czy administratorów. Na różne sposoby prowadzono projekt i strefy rozgrywkowe. Za zasługą youtubera mahonka, w pewnym okresie na serwerze było aż 750 graczy online! ten moment zapisał się w historii Polskiego roleplayu, a sam projekt niewątpliwie mógł zyskać miano największego polskiego serwera roleplay. Niestety coraz większość graczy zaczęła przechodzić na .devGaming czy vibe roleplay z dwóch powodów - większy poziom rozgrywki i większe możliwości. Na ls-stories poziom rozgrywki w 2021-2022 był bardzo niski, a gracze chcąc pójść naprzód i jeszcze bardziej móc się wcielić w swój charakter i klimat Los Angeles przenieśli się na .devGaming, czy już na GTA V na vibe roleplay. Te dwa powody stały się jednym wielkim powodem zamknięcia ls-stories. getFame.pl zostało ogłoszone pod koniec stycznia br. a już wkrótce po tej informacji, po otwarciu forum, gracze szybko zorientowali się, że forum jest częścią ls-stories. Wkrótce administracja poinformowała, że zakupiła skrypt ls-stories. Z pewnością jest to dobra decyzja, bowiem ten skrypt jest bardzo rozwinięty i jest podstawą do tworzenia 'czegoś więcej' i pójścia naprzód, jednak sam skrypt wiąże ze sobą wspomnienia z ls-stories i dobre czasy, które już nie wrócą na sampa. Projekt potrafi jednak wykręcić na liczniku ponad 200 graczy wieczorami - co patrząc na sytuację sampa - jest dość dobrym wynikiem. Niestety rozgrywka nie zmieniła się - a dokładniej poziom - z ls-stories. Nadal niestety zauważamy trzymanie się starych schematów rozgrywki, czasem przestarzałych i bez sensu, nawet przez samą administrację. Serwer jest dobrym miejscem na wrócenie i poklimacenie z sentymentu, ale projekt nie jest przyszłościowy. Mimo zapewnień administracji o tym, że mają w rękawie mnóstwo propozycji do wprowadzenia, nic już nie zmieni nieodwracalnej sytuacji sampa. Wszyscy gracze przenieśli się na .devGaming czy inne serwery RPG na MTA, bądź na vibe roleplay, czyli na GTA V. Trudno będzie cofnąć się w rozwoju i wrócić do tak niskiego poziomu rozgrywki na getFame, aby ten serwer stał się naszym głównym. Mamy zaś nadzieję, że projekt niejednokrotnie nas jeszcze oczaruje swoimi możliwościami. Tak jak się spodziewaliśmy, projekt iSantos został przez obecnego wtedy właściciela zamknięty. Nieodpowiedni dobór administracji świadczy też o niekompetencji samego właściciela. Scena MTA niestety słynie z takich projektów, które zapowiadają się dość dobrze, ale zwyczajnie źle podchodzą do samego zarządzania i budowania marki, w tym opinii projektu. Widać, że coraz więcej osób chce stworzyć projekt na gotowej paczce, żeby po prostu być 'właścicielem'. Wyrył się zatem pewien obraz tej platformy, czyli mnóstwo 'pseudoli', głównie na skrypcie owlGaming. Niestety nie należy się spodziewać profesjonalizmu w takich projektach, a jedynie amatorstwo i oszustwa - ale o tym niżej. Jedynymi godnymi serwerami na platformie MTA jest .devGaming - czyli roleplay na wysokim poziomie i 4Life, czyli serwer RPG, przypominający wszystkie serwery truck/dm zlepione w tryb RPG. Nord roleplay, czyli jedno wielkie oszustwo właściciela - to kolejny projekt, który jeszcze bardziej utwierdził nas w przekonaniu, że takie 'projekty' nie mają żadnego prawa bytu. Tworzone pod publikę pod chwilową zajawką są zamykane po tygodniu/dwóch; albo przez brak dobrych developerów, brak środków bądź brak doświadczenia w dalszym prowadzeniu projektu. Jak się wczoraj dowiedzieliśmy, właściciel projektu postanowił zebrać od zarządu pieniądze na domniemaną licencję IPS, a potem je sobie zagarnąć i pójść dalej jak gdyby nigdy nic, zostawiając projekt zarządowi. Jesteśmy więc przekonani, że rozgrywka na takich serwerach może być wręcz niebezpieczna, bo nigdy nie wiemy co takim 'profesjonalnym' właścicielom przyjdzie do głowy. Zamiast tego, pora postawić na przyszłościowy projekt. Vibe roleplay na platformie alt:V na GTA V jest niewątpliwie liderem polskiej scenie roleplayu - i pod względem najszybciej rozwijająceog się skryptu, liczby graczy ale przede wszystkim możliwości, których nigdy wcześniej nie mieliśmy. Przykładowo aby zapłacić za swój własny pomysł na skin, czyli skin personalny, na ls-stories musieliśmy zapłacić aż 60zł - za jeden skin. Na vibe możemy sami stworzyć swoją postać i dobrać ciuchy z ogromnego wyboru garderoby. Możemy malować naszą postać makijażem, upiększać i tworzyć dowolną twarz. Ponadto możemy się cieszyć innymi, przeróżnymi możliwościami, które administracja nam gwarantuje. Projekt w peaku sięga po ponad 400-500 graczy, gdzie w Los Santos i Blaine County możemy kreować swoje przeróżne wątki postaci. Nie ogranicza nas tylko jeden wybór frakcji porządkowej - możemy trafić do LSPD, LSSD, SAHP czy SASP, a nawet do epizodycznych agencji federalnych! Możecie zostać biznesmenem, znaną gwiazdą czy czarnym charakterem, prowadzącym nielegalne działania. To wszystko wymieniłem ze wględu na ogrom możliwości przy każdej strefie rozgrywki. Ogranicza nas tutaj tylko wyobraźnia. Vibe roleplay jest jedynym projektem na ten moment, który jest przyszłościowy i zapewnia nas, że będzie dalej stałym miejscem rozgrywki. Niestety nie znamy losów getFame.pl, ale wiemy, że polska scena na sampie niestety 'umarła' w 2021/2022 roku, a .devGaming jest nadal na GTA:SA - jest to też projekt, który miał już swoje 'pięć minut', a obecnie jest dalej prowadzony bo gracze chcą tam grać jako lepszej alternatywie ls-stories. Podczas kiedy na sampie było mnóstwo serwerów - czy to deatchmatchów, trucków czy roleplayów, teraz został już tylko jeden - getFame. Osobiście pamiętam, jak za dość starych czasów, kiedy w 2015-2019 roku na samych serwerach DM, takich jak Polski Serwer Rozrywki (PSR) czy na Ibizie grało po 200+ graczy! Możemy pewnie powiedzieć, że wtedy samp żył z całą okazałością - dzisiaj, w 2023 samp został zastąpiony MTA - 4Life czy .devGaming'iem, a głównie GTA V, czyli vibe roleplay. Co będzie dalej? Pozostaje nam tylko obserwować scenę - oceniać możliwości i szanse projektu, kibicować a nawet tam grać. Niestety na ten moment tylko vibe roleplay jest stałym miejscem rozwijającej się rozgrywki, a reszta projektów działa na 'oparach'. Czy tak jednak pozostanie, czy może nastąpi nieoczekiwany zwrot akcji? Mam nadzieję, że nasi pozostali redaktorzy będą śledzić ten temat na bieżąco. Niestety ze względu na brak czasu, był to mój ostatni artykuł. Łącznie - bez tego artykułu- wyświetlenia moich artykułów to aż 4 351! Ciesze się, że mogłem mieć wkład w podbudowanie centrum roleplay, które - jak widać - staje na nogi. Soczysty i Jesús lubią to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajax kodzi Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Artykuł bardzo słaby. Jakieś głupoty, że 4life jest warty uwagi xD (autor chyba sugerował się wyłącznie ilością graczy), spuszczanie się nad devgaming. Dobrze, że to Twój ostatni artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sons Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego akurat nie ma nic innego od deva czy vibe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soy carmen Opublikowano 25 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Godzinę temu, ajax kodzi napisał(a): Artykuł bardzo słaby. Jakieś głupoty, że 4life jest warty uwagi xD (autor chyba sugerował się wyłącznie ilością graczy), spuszczanie się nad devgaming. Dobrze, że to Twój ostatni artykuł. Chodzi mi o serwery, które się trzymają. To, że masz tam z pewnością bana nie przykłada się do opinii projektu, bo sam tam przegrałem swoje kiedyś i pozytywnie ten serwer oceniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajax kodzi Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego (edytowane) 15 godzin temu, soy carmen napisał(a): Chodzi mi o serwery, które się trzymają. To, że masz tam z pewnością bana nie przykłada się do opinii projektu, bo sam tam przegrałem swoje kiedyś i pozytywnie ten serwer oceniam. Otóż nie mam tam bana. Wnioski wyciągasz tak ch$#@we, jak piszesz artykuły. Edytowane 26 Lutego przez Jesús bez wulgaryzmów proszę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soy carmen Opublikowano 26 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 6 godzin temu, ajax kodzi napisał(a): Otóż nie mam tam bana. Wnioski wyciągasz tak chujowe, jak piszesz artykuły. to po co je czytasz? nie rozumiem sensu egzystencji takich osób jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajax kodzi Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego Czytam, bo wówczas mogę się o nich wypowiedzieć. To proste. Serio zrozumienie tego jest ponad Ciebie? 7 godzin temu, soy carmen napisał(a): nie rozumiem sensu egzystencji takich osób jak ty Nic nowego - nie rozumiesz też wielu innych rzeczy, np. podstaw pisania artykułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soy carmen Opublikowano 27 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 16 godzin temu, ajax kodzi napisał(a): Czytam, bo wówczas mogę się o nich wypowiedzieć. To proste. Serio zrozumienie tego jest ponad Ciebie? Nic nowego - nie rozumiesz też wielu innych rzeczy, np. podstaw pisania artykułów. Ten i moje poprzednie artykuły stanowią podstawę informacji o ostatnich przebiegach zmian na polskiej scenie roleplayu, szkoda, że taka osoba jak ty nie może tego zrozumieć. W grudniu wydałem artykuł, który zwiastował upadek ls-stories; artykuł był oczywiście trafny, bo miesiąc później ogłoszono oficjalne zamknięcie tego projektu. Takie artykuły są przeznaczone dla osób, które nie mają czasu na to, aby na bieżąco śledzić discordy innych projektów, ogłoszenia czy sam przebieg zmian. Sam na to już nie mam czasu i chęci, więc zrezygnowałem z tej roli. Zachęcam Ciebie jednak - skoro jesteś tak poprawny językowo - do wstąpienia na redaktora i podzielenia się swoimi umiejętnościami. Jak na razie nie uargumentowałeś powodu, dlaczego te artykuły są słabe. Mi się za to wydaje, że przedstawiają rzetelne informacje garstce osób, którym zależy, aby je przeczytać i się czegoś dowiedzieć. Pozdro Jesús lubi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajax kodzi Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca W dniu 27.02.2023 o 01:11, soy carmen napisał(a): W grudniu wydałem artykuł, który zwiastował upadek ls-stories; artykuł był oczywiście trafny, bo miesiąc później ogłoszono oficjalne zamknięcie tego projektu. Fantastycznie. Tylko zwróć uwagę, że upadek ls-stories był dla wszystkich oczywistością długo przed grudniem, więc kompletnie żadna to sztuka napisać, jak to nazwałeś, trafny artykuł, o fakcie powszechnie znanym. Artykuły piszesz słabe, wręcz fatalne - pogódź się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajax Opublikowano 3 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca Na piatce tez jest inny serwer, ktory niedlugo wystartuje i mysle ze jest lepsza alternatywa niz vibe rp - ls stories pod inna nazwa na gta 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soy carmen Opublikowano 3 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 9 godzin temu, ajax kodzi napisał(a): Fantastycznie. Tylko zwróć uwagę, że upadek ls-stories był dla wszystkich oczywistością długo przed grudniem, więc kompletnie żadna to sztuka napisać, jak to nazwałeś, trafny artykuł, o fakcie powszechnie znanym. Artykuły piszesz słabe, wręcz fatalne - pogódź się z tym. spoko, dzieki za opinie i miłej nocy = ) Jesús lubi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flawless_nl Opublikowano 18 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja W dniu 25.02.2023 o 12:07, soy carmen napisał(a): Zamknięcie ls-stories w wielu wzbudziło różne emocje - niektórzy się z pewnością ucieszyli no wreszcie W dniu 25.02.2023 o 12:07, soy carmen napisał(a): Za zasługą youtubera mahonka, w pewnym okresie na serwerze było aż 750 graczy online! ten moment zapisał się w historii Polskiego roleplayu, a sam projekt niewątpliwie mógł zyskać miano największego polskiego serwera roleplay misiak miał więcej, zapełnił cały serwer. to było tak dawno, że nie pamiętam już czy to było 800/800 czy 1000/1000, ale było. W dniu 25.02.2023 o 12:07, soy carmen napisał(a): Przykładowo aby zapłacić za swój własny pomysł na skin, czyli skin personalny, na ls-stories musieliśmy zapłacić aż 60zł - za jeden skin. Na vibe możemy sami stworzyć swoją postać i dobrać ciuchy z ogromnego wyboru garderoby. Możemy malować naszą postać makijażem, upiększać i tworzyć dowolną twarz. Ponadto możemy się cieszyć innymi, przeróżnymi możliwościami, które administracja nam gwarantuje. porównywanie gry z 2004 i jej możliwości do gry z 2013 xddddd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi